جدیدترین اخبار و مطالب مربوط به روستای صومعه علیا را در این سایت مشاهده کنید
1 جغرافیای شهر بارا
در این بخش جغرافیای منطقه باروانان را مورد توجه قرار می دهیم که دارای عناصر شگفت جغرافیایی ناشناخته است. تقریبا تمامی مورخان و محققان ایران را مهمترین منطقه ارتباطی جهان می دانند این استنباط به علت شرایط جغرافیایی ایران است . شرق و غرب در جغرافیای ایران به هم می پیوندند.اگر ما کره زمین را به دو قسمت شرق و غرب تقسیم کنیم و مرز دو ناحیه را در نقطه تلاقی آسیا و اروپا در نظر بگیریم به نقطه ای در غرب ایران بین تهران و ناحیه شرقی ترکیه می رسیم. دو گودال بزرگ در شمال و جنوب یعنی دریای خزر و خلیج فارس یک شرایط ویژه را به وجود آورده اند. دریای خزر با امتداد خود از روسیه تا شمال ایران به مانند سد غیر قابل نفوذی در این ناحیه عمل میکند از طرفی خلیج فارس و اقیانوس هند از جنوب ایران تا نزدیکی قطب جنوب شرایط تردد را ناممکن می سازد. در شمال غربی ایران آذربایجان توسط دو رشته کوه زاگرس و البرز به یک دالان طبیعی تبدیل می گردد. این دالان به مانند قیفی عمل نموده و همه راهها و جاده ها را به سمت آذربایجان هدایت می کند . این شرایط
در سمت شمال آذربایجان یعنی در قفقاز نیز تکرار می شود . در برزخ طبیعی قفقاز که سواحل شرقی دریای سیاه را به سوی سواحل غربی دریای خزر متصل می کند تنها دالان طبیعی نفوذی برای منطقه است و دسترسی به ایران و پیرامون دریای خزر از طریق این برزخ طبیعی امکان پذیر می شود. به جرات میتوان گفت که منطقه ای که دو رشته کوه البرز و زاگرس به نزدیکترین فاصله از هم میرسند و تمامی راههای شرق و غرب در آنجا همدیگر را تلاقی میکنند مهمترین نقطه ارتباطی است . آذربایجان در محل تلاقی قاره های آسیا و اروپا واقع شده و دارای شرایط طبیعی بسیار مناسب از جمله اقلیم معتدل ، خاک حاصلخیز ، منابع آبی فراوان ، وبارش مناسب وثروتهای خدادادی است . از چهارده اقلیم شناخته شده جهان، یازده اقلیم را میتوان در آذربایجان یافت. آذربایجان یکی از قدیمیترین نقاط سکونت انسان به شمار می رود که آثاری از انسان نخستین (آزیخ انتروپ) که در دو میلیون سال پیش در اراضی آذربایجان می زیستند کشف شده است . آذربایجان از شرق به دریای خزر و کوههای البرز از شمال به قفقاز جنوبی و فلات ارمنستان و از غرب به شمال بین النهرین و آشور و از جنوب به فلات مرکزی ایران محدود می شود. آذربایجان همزمان با اولین تمدنهای بشری در صحنه تاریخ ظاهر می شود. آذربایجان محل گذر جهانگشایان از غرب به شرق از جنوب به شمال و از شمال به جنوب بوده است . تمام مهاجرتهای انسان از عهد تکوین تا دوران اخیر لاجرم از آذربایجان به فلات مرکزی ایران امکان پذیر می باشد. سومریها ، بابلیها ، آشوریها ، یونانیها ، رومیها ، اعراب ، مغولها ، ترکان و عثمانیها در آذربایجان حضور داشته و هریک در هنگام لشکرکشی بر این سرزمین تاثیرگذاشته یا از آن تاثیر پذیرفته اند.استرابون جغرافی دان معروف یونانی در اثر معروف خود بنام توصیف های جغرافیایی در اوایل قرن نخست میلادی از کثرت اقوام و زبانهای ساکن در قفقاز و آذربایجان سخن گفته است .جغرافیای شگفت این منطقه و وجود دیواره هایی از کوهها و صخره ها باعث ایجاد تنوع شگفت در اقوام ساکن در این منطقه شده است و در پاره ای از ادوار تاریخی دو روستای مجاور به علت شرایط سخت کوهستانی و دوری از هم زبان یکدیگر را نمی فهمیدند. در دوره های تاریخی تنوع اقلیم چشم اندازهای طبیعی و جغرافیایی و تنوع اقوام وملل و زبانها و لهجه های گوناگون محیطی بین المللی در مقیاس کوچک بوجود آورده است و این هم نشینی اقوام مختلف در همسایگی هم باعث ایجاد یک تعامل شگفت در این سرزمین شده است که ما حاصل آن را در دوره های بعدی تاریخ کشورمان می بینیم . شهرستان میانه جنوبی ترین شهر آذربایجان شرقی ودر همسایگی استان زنجان می باشد. به فاصله 42 کیلومتری از میانه به سمت تبریز ما به ناحیه ای می رسیم که در تقسیمات کشوری به بروانان یا باروانان معروف است . بروانان سرزمینی مستطیلی است که بین رشته کوه بزگوش (رشته کوهی جداشده از البرز) و کوههای امتداد یافته از شمال همدان تا سهند محصور است و دارای 28 روستا می باشد.
رشته کوه بزگوش از نزدیکی گردنه نیر در اردبیل از کوههای البرز جدا شده و به مانند یک کمان به سوی مرکز آذربایجان تا بستان آباد و نزدیکیهای تبریز امتداد می یابد. این دیواره مرتفع غیر قابل نفوذ بوده و حتی در دوره اخیر نیز راه ارتباطی از این نقطه عبور نمی کند. در روبروی همین کمان یک رشته کوه دیگری دیده می شود که از شمال همدان از نزدیکی بیجار شروع وبا حالتی کمانی وپشت به کمان بزگوش به سوی کوههای سهندامتداد می یابد. این دورشته کوه در ناحیه بروانان به فاصله حداقلی از هم رسیده و باعث ایجاد دالان تنگ وطبیعی در آذربایجان می شوند. انتخاب این نقطه برای اسکان و ساخت دژ باروی(Barvi) حکایت از شناخت و معرفت این اقوام به جغرافیای ایران می باشد. در زمان جنگهای ایران و روسیه سپاه روس در این تنگه زمین گیر شد و قرارداد ترکمن چای در این گذرگاه منعقد شد. در نقشه های زیر موقعیت و کیفیت منطقه باروانان در ایران مشخص شده است.
نوشتن دیدگاه